Klassiska flashspel

Tetris

Efter mjlkflaskornas tid kom tetra-paken. Mjlk p krus som kptes i de gamla mjlkaffrerna ligger frsts nnu längre tillbaka i tiden. Men när engångsförpackningarnas tid var inne blev tetra-paket själva symbolen för att samhället var på väg in i en modernare tid. Öl tappades på plåtburkar vilket senare blev dito i aluminium, och så vidare. Men vad har tetra-paket att göra med spel och ännu mindre kanske med flashspel? Saken är den att en av de första spelen i datorernas värld som lever kvar ännu i dag, om än i modernare tappning, är Tetris. Namnet kommer från “tetra” som är ett grekiskt ord för fyra. Tetra-paket hade fyra hörn, även om paketet var pyramidformat. Fyra hörn har de klossar eller fyrkanter om man så vill, som ramlar ner i spelet Tetris och det är troligen därför som ryske matematikern Alekséj Leonídovitj Pázjitnov gav spelet det namnet. Denne Alekséj var medlem i Sovjetunionens Vetenskapsakademi och 1984 släpptes originalet. Det blev omedelbart oerhört populärt och många blev till och med beroende av spelet som av en drog.

 

Spelidén har omarbetats många gånger och för massor av olika plattformar, dessutom har det släppts en mängd uppföljare och varianter. Jättepopulärt är en underdrift. Den mest kända versionen utevcklades till Game Boy 1989. Att spelet nu finns i den lättillgängliga flashupplagan är inte att förvånas över. Hur många olika Tetris det finns, och under vilka namn de figurerar, går det inte ens att uppskatta.

 

Mario

En av de andra klassikerna är Mario. Detta spel finns även det i tusentals varianter och i dessa tider absolut som flashspel. Det japanska tv-spelet skapades 1981 men var länge mest knutet till spelkonsoler. Så småningom kom varianter för PC och senare föredes spelet även till mobiltelefonernas rike. Ursprungligen hette figuren Jumpman i spelet Donkey Kong, men efter att denna maskot åt en supersvamp, Super Mushroom, och därmed växer, uppstår namnet Super Mario. Man ska väl inte uppmana vare sig unga eller gamla spelare att äta magiska svampar men i spel och kärlek är allt tillåter. Mario fångar sina fans där han bor i Mario Land, på sin egna lilla ö. Mario Land ligger i Mushroom World, den sagovärld som de flesta av Nintendos tv-spelsfigurer har sitt ursprung ifrån.