Flashspel strategi

Krig och elände genomsyrar flera delar av världen idag och så har det varit i alla tider. Det ena kriget avlöser det andra och i många fall tycks det inte finnas nåt slut på tragedin. För krig är inget annat än just tragedi för alla inblandade. Ändå tycks dessa krig etsa sig fast hos folk på ett romantiskt sätt, hur det nu kan bli så? Andra världskriget fick sina hjältar i exempelvis flygarässen och detta speglade sig i flera serietidningar och romaner, vilket var dåtidens media. Senare kom tv med serier och krigsfilmer. När – främst pojkar – skulle leka krig förr göt de tennsoldater, byggde modellflygplan och stridsvagnar. Dessa krig utspelade sig i sandlådan eller i stiligt byggda landskap av papier-maché som kunde fylla upp hela rum, men i detta senare fall var det mer äldre karlar som lekte. En liknande strategi användes av nationella militärstaber eftersom den tiden inte hade dagens IT och storbildsmöjligheter. På ett generaliserande sätt kan man säga att generalerna utövade krigsstrategi på nästan samma sätt som pojkarna gjorde i sandlådan.

 

Numer spelas allt strategiskt krigande på datorn, i surfplattan eller till och med i den lilla smarta telefonen. Tänk vad sandlådan har krympt. Men det finns en hel del gott med dessa spel i ungdomens fall, då de lär sig strategiskt tänkande, koncentration och koordination. Vad man idag kallar strategidatorspel är den genre där spelaren är herre över ett flertal enheter och dessa spel kan delas in i två avdelningar. Dels de tempostyrda som kallas realtidsstrategi, där spelaren deltar hela tiden. Den andra sorten kallas för turneringar, eftersom varje spelare där deltar efter en viss turordning. Det finns även spel där dessa typer blandas och dessutom en del andra underkategorier. Med dagens teknik finns de flesta spelen i flash, för anpassade till mobiltelefonerna, men många användare anser att en dator eller konsol fungerar bättre att spela i.

 

Av dessa strategispel är World of Warcraft det mest spelade och därmed det populäraste. Den värld där spelet utspelats har filmatiserats och en ny film kommer år 2016. Det är således en oerhört framgångsrik uppfinning och dess skapare är mycket lyckosamma. Även en universum-version med namnet Starcraft ges ut av samma bolag, Blizzard Entertainment. Andra spel i strategikategorin är Age of Empires, Command & Conquer och Anno 1701. På turneringsspelssidan finner vi Civilization och Heroes of Might and Magic, bland andra. Det finns helt enkelt en uppsjö av spel där det krigas och av de som innehåller en blandning av realtidsstrategi och turordning kan nämnas Total War och Slaget om Midgård, samt Härskarringen.