Flashspel som kräver skicklighet

David vann över Goliat. Inte för att han var starkare, han var däremot smartare, snabbare och hade en strategi. Kort sagt så var David skickligare än Goliat. Denna sensmoral ger vid handen att det inte räcker med att vara stark i alla sammanhang. När det gäller styrka ger det en fördel när något tungt ska lyftas, där går den klene bet. Men det finns annan styrka än de i armar och ben. Man brukar skämtsamt säga att en del har muskler i skallen. Finurlighet är en annan tillgång som en del har och åter andra är smarta. Några andra har en aura av klokhet. Vartåt leder då detta när det gäller att spela flashspel på nätet? Fysisk styrka kan man stryka direkt, den ger inga poäng i dessa spel. När man talar om skicklighet i spel ligger detta mer i koncentration, fokusering och tålamod. Vissa spel kräver högre grad av detta, andra kräver mindre. Spelen har helt enkelt olika grad av vilken skicklighet som krävs.

 

Olika svårighetsnivåer finns med i många spel, och vartefter spelaren behärskar förloppet desto högre nivåer i spelet når denne. Men visst finns det spel som enbart kräver tur, som lotteri helt enkelt. Men även i vissa turspel måste man gissa rätt. Att para ihop två och två kräver en viss skicklighet. Det mest krävande skjutspelet kräver ytterlig skicklighet på den svåraste banan. Eftersom de flesta precisionsspel, som exempelvis skytte, bowling och biljard, har efterbildat verkligheten behöver spelaren en viss skicklighet även i det motsvarande flashspelet. Precis som i nine-ball där en sämre spelare blir utskåpad av en bättre på ett riktigt bord. En god biljardspelare menar att det krävs mer än att enbart kunna skjuta ner bollar på rätt sätt, man måste även kunna kontrollera köbollen. I flashspelet på datorn eller telefonen återspeglar sig detta genom valbar hårdhet vid en stöt, vald riktning och vad biljardspelare kallar “dessäng”. Det senare syftar på planering och upplägg, hur man skall kunna genomföra spelet så att man till slut vinner, det vill säga lägga in åttan som sista boll i eight-ball.

 

Många skjutspel kräver en viss vana, den ovane kanske inte lyckas särskilt bra. Med vana kommer en säkerhet i att hantera spelet det gäller, vilket gäller i såväl spel med boxar som i spel på den smarta telefonen. Vana hjälper inte endast med att sikta och skjuta, utan den vana spelaren vet även vart de svåra passagerna kommer och kan därför undvika dem. Frågan är om detta är skicklighet eller inte.