Flash skjutspel

Actionspel är en mycket populär genre inom spel och de fungerar utmärkt i Flash. En stor kategori inom action är de så kallade skjutspelen. Som namnet beskriver handlar det om att panga på och skjuta mot olika föremål. Dessa spel brukar delas upp i tre underkategorier, förstapersonsskjutare, tredje person, samt “Shoot ’em up”, vilket betyder “Skjut ner dem” på svenska. Det gäller att skjuta mot fiender men dessutom att undvika fällor och farliga hinder. I förstaperson är arenan den som syns på skärmen och är det som skytten, det vill säga spelaren, ser. Detta kan jämföras med en flyg- eller bilsimulator. För tredje person styr spelaren en figur ute på fältet och spelaren har en mer översiktlig vy, figuren kallas ofta för avatar.

 

Paintball var populärt i en tid och återfinns nu i flera versioner av flashspel. Det finns många som deltar i sådana spel, vilket kan utläsas av det stora antal hallar och spelbanor som finns runt omkring i Sverige idag. Paintball spelas i lag och kulorna som skjuts är färgpatroner. Detta mer humorinriktade spel passar således även in i den datoriserade spelvärlden där det finns spel som man kan spela helt själv eller i lag online. Spelet går ut på att efterlikna strider mellan två lag i både terräng och stadsmiljö.

 

Den som kollar in spelsidor, det vill säga de som samlar och listar olika spel, kan utröna att det finns mycket fler än hundra skjutspel av olika slag. Vilka spel som listas är beroende av vilka bakomliggande spelföretag det finns i respektive sajt. Många av de första spelen i genren finns idag som flash eller i andra former, men från början hade de speldatorer och senare konsoler som plattform. Exempelvis Ataris Space War från 1978 kan sägas ligga till grund för många av dagens flashspel och finns dessutom på Xbox numer.

 

Bland de tillgängliga flashspelen har Stealth Hunter, Strike Force Heroes 2, och Battle Cry höga ratings på spelsidan littlebigplay.com. Hos best-flash-games.net har flera spel stjärnmärkts och bland dem Kwik Shot, Mafia Shootout, Me Vs Earth och Ramboo. Att denna kultfigur, spelad av Sylvester Stallone, fortfarande står sig i dagens konkurrens är extraordinärt. Filmen kom under sjuttiotalet och baserades på författaren David Morells bok “Tvekampen” från 1972. Den före detta soldaten Rambo belägrar sig i bergen och en verklig kap på liv och dör utspelas. Problemen uppstår i en småstad där Rambo är oönskad och känner sig förödmjukad. Av den anledningen uppstår en kamp mellan en ärrad vietnamsoldat som kan alla knep för att överleva och den klumpigare småstadspolisen på andra sidan. Detta scenario lämpar sig alldeles utmärkt som spel även i Adobe Flash.