Bra flashspelssidor på nätet

På nätet finns allting att nå via listor. Vet man specifikt inte vad man söker är listor det absolut bästa stället att pröva sig fram på. Det finns sajter som listar bra och översiktligt och det finns sidor som liknar en ostädad garderob. När man är ute och botaniserar har man kanske bara en vag uppfattning om det som önskas. Vill man ha tag i ett spel inom en viss kategori kan det kanske göra detsamma. Men den som vill se vilka kategorier av flashspel som det finns ställer högre krav och vill snabbt kunna få en tydlig överblick. I en sammanställning påstås att antalet typer av flashspel är drygt hundra, men en sådan siffra kan inte stämma. Nätet är så fullt av flashspel att det nog är omöjligt att fastställa ens en ungefärlig siffra. Det är relativt enkelt att bygga flashspel och dessutom roligt för den någorlunda intresserade. Med tanke på hur många Flash CS program som sålts och dessutom spelbyggarmöjligheter i open-source, sitter det tusentals grabbar och tjejer och filar på sina hembyggen. De kanske lägger upp spelet på en blogg eller annat socialt media. Faktum är att flashspel kanske snart är lika vanligt som Emils tidsfördriv med att tälja var förr i tiden. Då byggde man små segelbåtar nere vid vattenbrynet, lekte med potatisgrisar och flickor klippte dockor av papper. Idag bygger samma typ av ungdomar istället flashspel eller kanske ännu mer avancerade program.

 

Som nämnts finns det massor med sajter som listar flashspel och en av de duktigt presenterade är coolaspel.nu. Denna sajt delar upp spelen i drygt tjugo kategorier. Arkadspel, basketspel – som förresten är väldans poppis i listorna -, fotbollsspel, pusselspel och många fler trevliga spelkategorier. Eller vad sägs om tetrisspel, denna gamla klassiker som nu finns i fler varianter än man kan gissa.

 

En annan god listning är littlebigplay.com. Bra kategorisering med topp sju av mest spelade inom respektive kategori. Ser vi på deras topplista i flash med pusselspel ser vi att de sätter Word Tower först med Wordcraft (måste vara en anspelning på Warcraft med ord), på andra plats. Av sportspelen kommer Notebook Tri etta följt av BasketBalls. Som synes vill upphovsmännen locka spelare med fantasifulla och ibland dubbeltydiga namn.

 

Alla sajter är dock inte så matiga. En del verkar väldigt tunna och innehåller inte allt för många spel, men desto fler annonser som ibland knappast intresserar den som är sugen på ett flashspel. Bland dem som inte rekommenderas finns addictingflashgames.wikispaces.com och gratisspela.se.